Sunday, May 25, 2008

Kejayaan Wanita Iran

Saya amat tertarik dengan petikan sebuah akhbar Iran diatas dan beberapa Web Iran, Berita initidak mendapat liputan dari CNN atau pelbagai mana mana web US begitu juga dengan Malaysia. WIPO atau Women Inventions Exposition. Apa yang menarik bila berita tersebut mengatakan Wanita Iran memenangi 12 pingat emas, 5 Perak, 6 Gangsa. Kejayaan mereka dalam pelbagai bidang menewaskan beberapa negara maju seperti France, Japan, Australia, Romania. Disebabkan tiada liputan oleh mana mana akhbar tempatan menyebabkan saya merasa ingin menerbitkannya berita tersebut di Blog saya. Saya tidak pasti sama ada pihak penganjur tidak menjemput Malaysia atau pun sememangnya Malaysia tidak berkemampuan menghantar sebarang rekaan atau ciptaan

Sekiranya di bandingkan dengan Wanita Negara Iran dengan Malaysia tentulah kita merasakan wanita negara Malaysia lebih terkenal, Tetapi nama nama wanita Malaysia belum mampu mengharumkan negara dalam bidang rekaan atau ciptaan sebegini.
Mungkin Menteri sains dan inovasi dah boleh berfikir apakah kajian yang perlu dibuat. Bukan mengambil masa yang panjang untuk menkaji samaada membeli soyuz atau tidak.....

4 comments:

Heartless Devilish said...

Hmm... congrates to Iran!
Tp mana peginye wanita² Malaysia kiter ek?
We spend too much on other things that r unnecessary..aite?

Hashim said...

Yeap
to benda benda yang tak berfeadah

Syam said...

wanita kita ramai mengharumkan nama negara dlm bidang hiburan! sebut saja, siti nurhaliza, mila, ning baizura bla bla bla, semua pernah berjaya dlm pertandingan nyanyian antarabangsa

Anonymous said...

Betul to syam..
Diorg mmg berjaya dlm pertandingan.
Pertandingan duduk dlm botol yg Allah nyalakan api kat bawah utk species2 mcm ni..

Lu pikir la sindiri!!!!

Tekan

Tekan

Loading...