Wednesday, April 30, 2008

Peranan Media

Petikan Bernama

KUALA TERENGGANU, 29 April (Bernama) -- Media perlu memainkan peranan untuk melerai segala kekeliruan serta salah faham rakyat terhadap kerajaan, kata Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Agama Negeri, Khazan Che Mat.
Beliau berkata ini berikutan rakyat menganggap kerajaan sekarang adalah lemah.
"Hari ini kerajaan yang diperintah oleh parti yang menang (selepas pilihan raya) telah diberikan gambaran sebagai kerajaan yang lemah. Oleh itu rakyat wajar diberikan gambaran yang betul dan media mempunyai peranan dalam hal ini," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Jawatankuasa Penyelaras Kementerian Penerangan peringkat negeri Terengganu di sini hari ini.
Khazan berkata agensi di bawah Kementerian Penerangan perlu menjadi pembekal maklumat yang berkesan kepada kerajaan.
"Kita tidak boleh tersilap langkah dalam bertindak hanya disebabkan kesilapan maklumat dan hal ini wajar diberikan perhatian oleh semua pihak berkaitan," katanya.
-- BERNAMA


------------------------------------------------------
Tengok berita yesterday & today my personnel comment media bukan lagi untuk meleraikan kekeliruan rakyat dan salah paham rakyat terhadap kerajaan tetapi semakin MENYESATKAN Rakyat dan menutup supaya terus duduk dibawah Tempurung

Rm 50 NOT BARU DAN MAKCIK

Tadi sempat pergi ke bank untuk membuat beberapa bayaran kad kredit, rumah, kereta dan utiliti bulanan, Maklumlah baru dapat gaji. Sedang saya mengeluarkan duit sebuah bank di bandar tertarik melihat seorang makcik tua yang membawa beberapa keping not rm untuk memasukkan kedalam CDM (Cash Deposit Machine) nampak keletihan mungkin menunggu agak lama maklumlah orang ramai dah dapat gaji so mesti jem skit beratur depan ATM/CDM.
Sampai giliran makcik tu, makcik tu meminta tolong seorang pemuda kat tepi untuk menolongnya memasukkan duit. Makcik di beritahu bahawa Not Rm 50 baru tak boleh digunakan lagi kedalam CDM Bila melihat antaranya ada 2 keping Not baru kat tangan Makcik tu. Makcik tu menjawab "Tadi kita g doh kat kaunter. Dia suruh pakai pakai mesing. Masuk pakai mesing tokleh pulok."
Kesian pulak kat makcik tu di arah pergi sana sini oleh pegawai Bank dah tu nak masuk pakai mesin deposit duit baru masih tidak bole pakai lagi.. Kalu aku yang menghadapi situasi tu mau aku maki pegawai bank tu....
Terpikir la pulak Sama ada bank seharusnya..
Program kan Mesin terima duit baru dulu dan kemudian edarkan duit baru atau
Edarkan duit baru dulu dan kemudian program mesin.
Kalau tak silap aku bank ini ada kenakan caj untuk masuk duit melalui kaunter .
Ehmmmm..............

MALAYSIA TIDAK MAMPU LAGI MENGHANTAR PELANCUNG KE ANGKASA?


Beberapa ulasan yang dibuat termasuk No 1 negara tentang penjimatan baru Kerajaan Malaysia untuk tidak menghantar Pelancung Angkasawan Malaysia kedua. Sekiranya kesakitan Mejar Faiz semasa ditetak oleh beberapa orang lelaki mungkin kesakitan mungkin lebih lagi apabila mendengar berita buruk ini

Menurut kebanyakan akhbar menipu minda rakyat berdasarkan fakta yang dipersetujui oleh badan-badan dunia, kos bagi membangunkan sebuah prototaip pesawat angkasa adalah lebih rendah daripada kos menghantar angkasawan ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS).

So apakah kos menjadi factor ? Menyemak balik perbelanjaan menghantar Sheikh Muzaffar ke Angkasa Lepas yang memcecah 100 juta tu nasib baik ada discount dari kerajaan Russia diatas pembelian Jet Pejuang Sukhoi maka seorang Angkasawan Malaysia dibenarkan melawat Angkasa Lepas dengan kadar yang murah.

Memandangkan replacement Nuri yang disebut sebut kontraknya bakal diperolehi oleh sebuat syarikat Itali AgustaWestland (Agusta) untuk model AW101 juga dikenali dengan nama Merlin. Maka tiada lagi discount untuk penghantaran angkasawan yang kedua. Akan menjadi kemarahan rakyat Malaysia lah sekiranya ada pengumuman penghantaran angkasawan ke2 dengan kos yang lebih tinggi. Kecualilah Malaysia membeli Helikopter yang ditender oleh syarikat Russia.

Ataupun semenangnya Pak Lah mengetahui penghantaran Angkasawan ini memang suatu pembaziran Wang Rakyat yang selepas post mortem mendapati memang salah satu punca kekalahan BN dlm PRU13 atau Sekadar satu kemegahan BN dalam Era pentadbiran Pak Lah. ?

Sheikh Muzzafar juga menyarankan agar program angkasawan kedua dihentikan bila sedar beban yang kerajaan tanggung semasa dia ke sana...Atau tidak mahu Mejar Faiz lebih Glamour darinya Maklumlah sekarang dalam Majalah Hiburan pun ada gambar Sheikh Muzzafar dah.Tu tak termasuk pelbagai anugerah yang diterimanya Nanti kalu Mejar Faiz naik Angkasa dan buat experiment yang lagi canggih mau hilang glamournya.

Pokok pangkalnya Rakyat sekarang tidak mau tau Berapa Kos penghantaran Angkasawan, Atau Berapa kos membangunkan sebuah prototaip pesawat angkasa atau berapa kos pembelian helicopter. Tetapi rakyat lebih berminat untuk mengetahui Berapa Harga Gula sekilo hari esok? Berapa harga Minyak Petrol esok, Berapa harga beras esok………

Hashim300408

Tuesday, April 29, 2008

Toyol Besar VS Toyol Kecik

Selepas pelbagai aduan diberikan kepada Badan Bebas BPR ops Belum Badan Bebas lagi cerita tentang seekor Toyol yang terlibat dengan pelbagai Skandal kebas Pitis, Salah guna kuasa, Pecah Amanah arakian maka masih kebal lagi Toyol tersebut walaupun tidak berkuasa lagi. Tiada apa apa tindakan yang diambil terhadap Toyol walaupun pelbagai usaha diambil untuk menangkap Toyol Tersebut.

Semenjak Toyol berkuasa telah banyak projek-projek besar seperti projek jalan-jalan di Sekincan dan Sungai Panjang diagih kepada Kroni Kroni Toyol. Antara kroni Toyol paling banyak dapat projek adalah Setiausaha Poltik Toyol melalui sendiri iaitu Meram Holding dan Radzah Sdn Bhd dan juga pegawai khas Toyol, yang dalam usaha mengumpul harta kekayaan.
Toyol juga didakwa terlibat dalam skandal tanah di Kajang. Toyol dikatakan membeli sebidang tanah dengan harga RM2 bagi setiap kaki persegi dan menjualnya kepada PKNS dgn harga RM22 sekaki persegi. One shoot Toyol berjaya meraih RM59 juta.

Toyol juga didakwa terlibat dlm kes rasuah dalam urusan tawaran tapak banglo PKNS di Seksyen 2 Tambahan, Bandar Baru Bangi pada tahun 2002. Dalam urusniaga itu, toyol selaku Pengerusi PKNS meluluskan tanah untuk kegunaan sendiri dengan mendapat 50 peratus potongan dari harga asal. Juga kontroversi dalam pembinaaan bunglow mewah di Shah Alam untuk kegunaan Exco2 yang memcecah nilai 40juta ringgit ketika rakyat menangani krisis ekonomi yg teruk. Tidak termasuk meminta komisen komisen untuk setiap projek yang telah diluluskan olehnya

Terbaru muncul satu lagi Toyol Kecik yang mampu menghilangkan duit sekitar 10juta dalam sekilip mata.Mana taknya toyol kecik ni belajar dari Gurunya... Mana tak tumpah kuah kalau tidak ke nasik.

Saya sering terbaca hikayat pasal toyol, selalunya Toyol amik pitis sikit aje.... tak sangka pula sekarang ni status Toyol dah berubah kalu sapu, ..... sapu sampai licin.

hashim290408

Monday, April 28, 2008

Mari bertatoo bersama Astro

Perasan atau tidak sejak kebelakangan ini pihak Astro sudah menjadi propaganda Kristian dengan menambah rancangan barat yang mengisahkan sekumpulan pemuda yang membuat businnes melukis tatoo di segala tempat dibadan manusia kafir dalam saluran Travel & Living . Agaknya Astro rasa rancangan siaran mereka yang sulung mendapat sambutan yang cukup hangat hingga menambah 2 lagi rancangan yang sama intipati untuk masyarakat malaysia. Sekiranya CSI ada versi new york, ada miami, LA sama jugak rancangan ini pun ada versi LA, Miami jugak

Hebat sungguh Astro dalam diam diam menyelitkan unsur unsur negative dan menyemai propaganda kristian kepada masyarakat Malaysia. Mungkin kerana melihat ramai anak muda dah mula bertatoo maka rancangan ini perlu pertambahan siarannya. sehingga kepada 3 rancangan dan disairkan setiap malam.

Lembaga penapisan tak perasaan sehingga rancangan sebegini boleh disiarkan di Astro, atau Astro sememangny KEBAL. Memandangkan ianya hanya siaran berbayar tunggal diMalaysia. Dengar kata SKM menjamin haknya esklusif sehingga 2017 dan lesen kekal hingga 2022. So nothing to worry.

Ini akibat sekiranya hanya satu services provider diberi LESEN TERBANG tiada saingan, tiada halangan, hanya hisap darah pelanggan...

Allah s.w.t melaknat org yg menyambung rambut dan yang meminta disambungkan,melaknat org yg bertatoo dan yag meminta ditatookan
(H.R Bukhari dan Muslim)

Saturday, April 26, 2008

SMS Services

Pagi tadi semasa bangun dari tidor mendapati ada satu massage diterima
bila melihatnya rasa nak ketawa pun ada rasa nak menangis pun ada. Apa tidaknya satu massage dari satu services provider bertulis

" Hi sayang sudah kah download sexy movies saya ? Type ON HOT dan hantar sms kepada 3*** 8 awak mesti terpikat dengan saya"

bila saya bersembang dengan kawan kawan se ofis ada yang mengatakan mereka nyaris bergaduh dengan isteri apabila ada satu sms yang bertulis (lebih kurang) seperti di atas kebetulan sang isteri yang menbaca sms apalagi kena jawabler,,,,

Kalau dibiarkan saja saya rasa nanti mau filem prono pula jaja menerusi SMS. Ini diantara kenapa galakan kepada masalah Sosial meningkat pada hari ini. Kalau diihat pada hari ini rata rata pelajar sekolah pun dah ada handphone. bayangkan sekiranya klip2 begini dijual menerusi pesanan SMS.

Sekiranya membuka Harian Metro anda dapatlah melihat satu muka penuh syarikat yang menyiarkan iklan ringtone dan pelbagai services. Cuba bayangkan untuk menyiar satu muka penuh di akbhar berapa ongkosnya sehari ? kalu sebulan ?? Jadi sesungguhnya business sebegini memang menguntungkan. Bukan perlu bayar royalti pun...... Janganlah bila masalah lagi besar melanda baru nak merawat. Pada Suruhanjaya komunikasi & multimedia pantau pantau lah sikit ye, atau jabatan hasil dlm negeri tu tengok tengok la syarikat yang beroperasi menyediakan perkhidmatan sebegini tu ada ke bayor income tax ??

Jangan la pulak satu hari nanti SMS dikenali SEX MESSAGE SERVICES........
260408

Petition untuk Kembalikan Wang Royalti

Saya telah membuat satu online petition bertujuan agar Kerajaan Malaysia mengembalikan wang royalti kembali kepada Kerajaan Negeri.
Saya Merasakan ianya salah satu contribution sebagai rakyat Terengganu dalam usaha menuntut kembali wang royalti yang di rampas kembali seperti dahulu.

Semoga duit royalti ini digunakan untuk membangunkan negeri Terengganu keluar dari kemiskinan.
Sekiranya saudara/i bersetuju dengan usaha saya mengembalikan Wang Royalti kepada kerajaan Negeri sila ambil masa selama 2 - 3 minit untuk mengisi I-Petition dilink dibawah

http://www.ipetitions.com/petition/Royalty_Minyak/

Friday, April 25, 2008

Welcome Beijing 2008

Tahukah anda bagaimana Logo untuk temasya terbesar diperolehi ??


Berikut bagaimana logo tersebut telah di perolehi he... he... he.....


Most Expensive lady shoes

Girls, are you into shoes? Most of us are. Of all the shoes in your closet, I bet you don't have any quite like these. These are the most expensive shoes in the world.

These Cinderella Slippers by Stuart Weizman are the world's most expensive and cost $2,000,000 dollars. They have a four and a half inch stiletto heel and are set with 595 carats of platinum set diamonds.

These were worn by singer Alison Krauss.

These Ruby Slippers by Stuart Weitzmen are based on the Ruby slippers worn by Dorothy in The Wizard of Oz, but you can bet that her slippers didn't cost a cool $1.8 million. These slippers are studded with 690 rubies and were made for an actress to wear at the Oscars but never worn.
This pair of alligator boots by Manolo Blahnik comes in at a cool $14000 which is very cheap by comparison. This designer is famous for very high heeled designs and also designs wedding shoes. The good news is that you can buy these fabulous boots and others made of ostrich leather and snake skin in New York. (If animal skins are your thing!)
---------------------------------------------------
Kalau kekasih/Girlfriend anda mintak kasut yang jenis ni ada berani ke mau kasik ??

Thursday, April 24, 2008

Ubat untuk Syaitan dan Iblis

Membaca satu email hari agak lucu tetapi terdapat satu amalan yang dituntut didalam islam.

Menurut email tersebut
Menurut sebuah Kitab syaitan dan iblis sering sakit, luka patah tangan dan juga pelbagai penyakit. Kecederaan ini biasanya berlaku ketika seseorang mambaca quran, atau bilal melaung azan dari masjid masjid dan apabila azan atau bacaan quran berkumandang di corong
corong speaker maka bertempiaran dan lintang pukang syaitan dan iblis melarikan diri dari mendengar suara azan atau bacaan quran.

Semasa melarikan diri mereka sering terlanggar bukit, pokok, bangunan serta mengalami
kecederaan yang serius. Maka datanglah ketua Hadhari mereka dan berpesan menyuruh
mereka pergi ke rumah orang islam dan carilah mereka yang kencing berdiri, lalu ambil dan air kencing itu disapu ditempat yang luka.

Maka akan sembuhlah kecederaan kelukaan dan penyakit mereka dengan cepat.
Jadi kesimpulannya silalah kencing berdiri untuk merawat syaitan dan iblis yang luka tanpa bayaran

Wallahu Alam....
saya tak pasti samaada cerita diatas benar atau dongeng. Any comment??

Wednesday, April 23, 2008

Apakah BN Benar benar Ingin Membantu Rakyat ?


Saya sempat berbual dengan beberapa seorang Orang Kuat Umno Kemaman, yang menyatakan bahawa dia merasakan hanya BN dan umno yang memperjuangkan kesejahteraan dan hanya umno yang bole membantu rakyat Malaysia. Dia juga berkata rakyat patut bla...bla...bla.... bla.....

So aku tersentak sejenak kat kedai kopi Hai Peng, memandangkan masa tidak mengizinkan aku terpaksa pergi tanpa mendengar kutubah mereka sampai habis. semasa kat pejabat sempat buka akhbar on line utusan meloya. tertarik dengan berita yang mengatakan yang Datuk Lee Kah Choon menerima jawatan sebagai pengerusi Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang dan pengerusi jawatankuasa eksekutif InvestPenang. Susulan berita itu Presiden Gerakan mengeluarkan kenyatan akan menghantar surat tunjuk sebab atau mengambil tindakan terhadap Kah Choon. Koh Tsu Koon juga berkata tindakan Guan Eng KM P.pinang melantik Kah Choon bermotif politik. Kah Choon hanya pengalaman sebagai peguam tidak layak menjawat dan tiada pengalaman dalam mempromosi pelaburan di sektor perindustrian.

Sekiranya Tindakan Guan Eng tidak bijak apakah bijak tindakan Pak Lah melantik Kah Choon sebagai Setiausaha Parlimen Kementerian Kesihatan dlm kabinet 2004 -2008? apa kena mengena kesihatan dengan peguam? Manakala Koh Tsu Koon juga mengumum antara calon untuk KM P.Pinang juga Kah Choon. Sekarang siapa yang kurang bijak? Manakala Najib pula berkata tindakan Kah Choon bertentangan dengan prinsip parti.... Apa prinsip ?? tidak boleh membantu kerajaan pembangkang? Apakah pula pengambilan komisen dalam membeli peralatan tentera terdapat dalam prinsip party BN ??

Sekiranya kerajaan BN/Gerakan ingin membantu rakyat dan memajukan Pulau Pinang seharusnya mereka menyokong salah seorang ahlinya menjawat dalan kerajaan Pakatan Rakyat
untuk kemajuan Pulau Pinang amnya. Apakah Motif Gerakan ? Adakah ini arahan Pak Presiden BN ? Adakah mereka ini tidak mau melihat rakyat P/Pinang maju dibawah pembangkang ?? BN/UMNO/Gerakan sekarang mungkin sudah takut melihat kerajaan Pakatan Rakyat yang begitu telus, mesra rakyat, dan tiada diskriminasi ideologi politik dalam menbantu rakyat P.Mutiara ini

Latest news diterima
Akibat tekanan yang diterima & tindakan yang bakal diambil terhadap Kah Choon, beliau telah melepas semua jawatan dalam gerakan. Gugur lagi seorang pejuang pasukan komponen BN yang
gugurnya diatas sikap angkuh dan sikap tiada kerjasama antara mereka.
(Untuk makluman jangan hubungi Kah Choon buat masa ini beliau sibuk dengan urusan kerja)

Apakah ini perjuangan yang dilaung-laungkan kan BN untuk membantu rakyat, Sekiranya sesama pemimpin pun tak bole bertolak ansur inikan pula nak membantu anak anak mamu dan mami.

Seronoknya melihat pergolokan yang membuka pekung didada mereka sendiri.

hashim230408

Tuesday, April 22, 2008

Al-Fatihah untuk Keluarga Dr Norlida


Kereta cuba ditanam menggunakan jengkaut - Mayat 'mama' ditemui Oleh MANIRAH OTHMAN


KEMAMAN - Misteri kehilangan Zaiton Muhamad (gambar), 55, sejak seminggu lalu akhirnya terjawab apabila mayat wanita itu ditemui di Bukit Taka, Ibok di sini malam tadi.
Mayat mangsa ditemui pukul 9 malam tertanam di kawasan penanaman pokok naga selepas sepasang suami isteri yang ditahan polis menunjukkan lokasi mayat itu.
Sebelum penemuan mayat tersebut, kereta milik mangsa yang berasal dari Chukai itu, turut ditemui kemik dan ditanam separuh bahagian badannya di tapak semaian pokok bunga di Kampung Mak Chili.

Jarak antara tempat mayat Zaiton ditemui dengan keretanya ialah kira-kira dua kilometer.
Penemuan kereta yang dipercayai cuba ditanam menggunakan jengkaut itu disedari oleh penduduk kampung kira-kira pukul 4.30 petang semalam.

Anak mangsa, Norliana Ariffin, 25, mengesahkan penemuan mayat ibunya.
Beliau berkata, sebelum itu lebih 100 orang ahli keluarganya dan sahabat terdekat 'berkampung' di Cherating sejak malam kelmarin untuk menjejak ibunya.
"Tak sangka akhirnya mayat ibu ditemui di tempat lain yang kami tak jangkakan," katanya ketika ditemui di rumahnya di Chukai di sini.
Kosmo! kelmarin menyiarkan misteri kehilangan Zaiton yang juga merupakan pemandu van sekolah Rabu lalu selepas kali terakhir dilihat membeli barang di sebuah kedai runcit berhampiran rumahnya kira-kira 10.30 pagi hari kejadian.
Menurut Norliana, pelbagai usaha dilakukan sejak kehilangan ibu mereka itu termasuklah mengadakan solat hajat dan menggunakan khidmat bomoh untuk mengesan lokasi ibu mereka."Sudah banyak tempat yang kami pergi untuk cari mama termasuk sehingga ke Bukit Besi, Dungun dan Gebeng, Kuantan," katanya.

Norliana berkata, polis memberitahu sepasang suami isteri yang menyewa rumah sewa ibunya sejak tiga bulan lalu ditahan semalam.
Katanya, beberapa hari sebelum hilang, ibunya pernah melahirkan rasa bimbang kerana rumah sewa itu kerap didatangi orang yang dipercayai datang mengutip hutang daripada suspek.

------------------------------------------------------------

AlFatihah kepada keluarga En Arifin bekas Guru dan seluruh ahli keluarganya keatas kehilangan Puan Zaiton. Moga moga rohnya dicucuri rahmat. Insyaallah penjenayah akan menanggung siksaan di dunia & akhirat. Amin.

Saya mengenali Arwah dan juga salah seorang anaknya. Kesedihan yang kita rasakan lebih perit kepada keluarga mereka yg kehilangan ahli keluarga mereka.

Aman kah Malaysia, Selamatkah Malaysia, Makmurkah Malaysia ????

Sunday, April 20, 2008

KJ Hang kata hang terror.....


Minggu ni semasa duduk depan PC aku just tengok web site FIFA masa melayari web just tengok ranking Pasukan pilihan aku semestinya England. so just tengok tengok la retek pasukan Kebangsaan kita ada kat mana. Setahu aku dalam ranking 156 begitula rasanya.
Tetapi mungkin lagi baik maklumlah orang yang sekarang ni Under pengurusan baru dan kepala Muda. lebih lebih menantu PM yang memegang jawatan vice presiden.

Tetapi alangkan terkejut kedudukan pasukan Malaysia dalam ranking 170 dalam dunia. Kedudukan last sampai 202 dikongsi oleh beberapa negara yang langsung tak kita kenali.
Kalau dilihat sejak ranking ini diperkenalkan inilah tangga yang paling tercorot pernah Malaysia duduki. Sekiranya perbandingan dibuat antara Indonesia (Tangga 132), Myamar (164) & Singapore (129) Thailand tidak tengok kerana bukan tandingan malaysia lagi...
Negara negara Africa contoh Ethopia yang miskin tu pun lagi baik dari kita. Mengapa mereka mampu membawa jurulatih asing bartaraf dunia??

Link :
http://www.fifa.com/worldfootball/ranking/compare/compareteams.html#g=m&t1=MAS&t2=MYA&t3=IDN&t4=SIN&fm=8&fy=1993&tm=4&ty=2008

Melihat trend pengurusan KJ sekarang lebih kepada mencari Glamour dengan mambawa Pasukan Giant ke Malaysia seperti MU, CHELSEA, dengan menganjurkan CYCcup tidak menampakan sebarang kejayaan untuk Negara. Akhirnya kita disajikan dengan perlawanan pertunjukan yang berat sebelah atau untuk Pasukan Giant sekadar memanaskan kan badan.
Dengan penajaan untuk membawa giant2, apakah lebih baik digunakan untuk kegunaan yang lebih memanafaat pasukan Bola Negara atau pembangunan bola sepak remaja.

Perlukan menghantar pemain melancung selama 2 minggu dengan pasukan giant...Ilmu apakah yang mampukan mereka mengutip selama 2 minggu?? Bagaimana pula dengan pemain yang pernah dihantar Akmal pernah ke German, Titus Palani pula ke France apakah hasilnya?
Pernah ke FAM menbuat kajian atau feedback kejayaannya??
Apakah sememangnya Malaysia tidak mampu melahirkan pemain berkaliber?

Aduhai KJ sudah sembilan bulan ko dah jadi timbalan presiden tak mampu buat apa apa ke?
hari tu sibuk dengan pilihanraya sekarang ni jaga bapak mertua takut tercicir dari jawatan ke ??
KJ oh KJ........
HANG KATA HANG TERROR..........

hashimhabeed.blogspot.com
120408

Antara PakLah, Ceupec & Akhbar Sapa yang Bohong

Semalam PakLah menyatakan bahawa Ceupec membuat press statement yang tidak benar dan mengelirukan. Paklah hanya megatakan yang 60 thn tu lama sangat..... Manakala presiden ceupec kata Paklah menyatakan persetujuan tempoh pencen dilanjutkan sehingga 56 - 58 tahun.

So sapa yang mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan ??

SusPect pertama
A. Paklah memang terkenal sebagai seorang yang sering mengeluarkan kenyataan yg mengelirukan malah memang pemimpin yang mengelirukan rakyat khususnya. antara kenyataan tentang tarikh pilihanraya, jambatan bengkok, tentang family business dan pelbagai.
So disini bole dikatakan suspect utama mengeluarkan kenyataan yang mengelirukan.

Suspect Kedua
B. Presiden Ceupec Omar Osman so far tiada kenyataan2 berunsur mengelirukan ahli Ceupec
so tiada charge dikenakan

SusPect Ketiga
C. Akhbar & Media Nasional Ini lagi satu jenis propaganda KERA jaan untuk totaly mengelirukan dan meng confuse kan rakyat jelata. 90% berita memang tidak bole dipakai langsung. Kenyataan akhbar sentiasa diputar belitkan.
Ini lagi suspect Utama.

POLL OF THE DAY
Siapa yang mengelirukan tentang Pegawai Kerajaan bole bersara umur 56 - 58 tahun
A) Pak Lah
B) Presiden Cuepec Omar Osman
C) Akhbar & Media Nasional
D) Entah la malas nak mikir

Salam
http://hashimhabeed.blogspot.com/

BPR BADAN BEBAS


Lapuran akhbar semalam hari ni mengatakan BPR telah menghantar lapuran untuk menjadikan BPR sebagai badan bebas sepertimana ICAC (independant commission against corruption) kiranya suruhanjaya Paklah eh...eh.. Suruhanjaya Bebas.

Apakah perbezaan suruhanjaya ini dengan suruhanjaya yang lain. DiMalaysia ni terdapat banyak dah Suruhanjaya. Tetapi perlukan rakyat Malaysia menerima satu lagi Suruhanjaya sekiranya ianya mengikut kehendak Pemerintah BN yang sedang berkuasa dan Gila Kuasa? Sebagai contoh suruhanjaya Pilihanraya akhirnya menjadi Puppet BN, Dan sekiranya Suhuranjaya Kehakiman yang sedang didraf oleh Zaid Ibrahim ini pun bakal menjadi "Kambing Hitam" rasanya sekarang anda faham kenapa Zaid Ibrahim dilantik menjadi Menteri.

Rata Rata rakyat setuju dengan penubuhan suruhanjaya bebas ini akan tetapi sekiranya terdapat Inteferance dari KERA jaan Bn dalam menentukan keputusan maka suruhanjaya tidak menjadi Suruhanjaya Bebas tetapi
SURUHANJAYA BARUA.

hashihabeed200408
suruhanjaya bebas rakyat

Saturday, April 19, 2008

Apabila singa menyebut nama ALLAH

Kekadang malu jugak pada binatang ni yek
kita yang berakal pun jarang mengingatinya........




Friday, April 18, 2008

LESEN & CUKAI JALAN ONLINE


Sesuatu yang agak menarik. Bila terbaca keratan akhbar mengatakan sekarang
untuk road tax dan lesen motor & kereta bole buat online menurutnya lagi services ini disediakan oleh myeg (my e- goverment)
bagaimanapun services charge sebanyak Rm 2.75 dikenakan setiap kali mengunakan online service ini.
Road tax / lesen ini akan dihantar melalui pos (courier) kot dan juga dikenakan charge Rm 6.00 untuk Lembah Kelang, Rm 8.00 untuk Semenanjung Malaysia dan Rm 10.00 utk Sabah dan Sarawak. Tempoh berapa lama untuk penghantaran tidak dinyatakan. Untuk detail bole klik kat sini
http://www.myeg.com.my/

_______________________________________________________

Rasanya ok tapi untuk aku guna services ini mungkin tidak...
Nak Bayor Rm 10.75 services charge dgn courier mungkin tidak.
Kalu pergi sendiri free dapat terus road tax. Ni kalu road tax hilang dalam perjalanan mau hancur lagi Rm 50.00 untuk reprint copy.

Pemain Simpanan Pasukan BN

Soure : Utusan Meloya

Maznah Mazlan, Abdul Rahim Bakri, Lajim Ukin diumum timbalan menteri baru

18/04/2008 5:26pm

Maznah Mazlan, Abdul Rahim Bakri dan Lajim Ukin

KUALA LUMPUR 18 April – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengumumkan pelantikan tiga timbalan menteri baru termasuk dua pemimpin dari Sabah.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, beliau berkata, mereka yang dilantik ialah Datuk Maznah Mazlan sebagai Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Abdul Rahim Bakri sebagai Timbalan Menteri Luar dan Datuk Lajim Ukin sebagai Timbalan Menteri Pengangkutan.

Pelantikan tersebut berkuat kuasa selepas mereka mengangkat sumpah jawatan di Istana Negara Rabu ini.

Perdana Menteri berkata, pelantikan tersebut telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin mengikut Fasal (1) Perkara 43A Perlembagaan Persekutuan.

Abdul Rahim merupakan Ahli Parlimen Kudat manakala Lajim ialah Ahli Parlimen Beaufort.

Maznah pula merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Pelancongan, Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri Pahang.

Maznah ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Muadzam Shah. Beliau merupakan Ketua Wanita UMNO Pahang.

Menurut Perdana Menteri, Yang di-Pertuan Agong juga telah memperkenankan pelantikan Maznah sebagai Ahli Dewan Negara bagi membolehkan beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri.

Mac lalu Ahli Parlimen Kalabakan dari Sabah, Datuk Ghafur Salleh melepaskan jawatan sebagai Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar manakala dua lagi Ahli Parlimen menolak tawaran menyertai pentadbiran kerajaan.

Mereka ialah Ahli Parlimen Kimanis, Datuk Anifah Aman yang menolak jawatan Timbalan Menteri Pengangkutan dan Ahli Parlimen Jerantut, Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar yang menolak pelantikan sebagai Timbalan Menteri Luar.

------------------------------------------

Datuk Maznah MP Muadzam.... Orang muadzam pasti ketawa dengan seorang lagi kaki kelentong diturun kan kepadang .....

Wednesday, April 16, 2008

Setan 3 Zaman


Tersebut alkisah 10 tahun duluuuuuu
Kisah sekor chief setan yang merayau rayau melihat
para para setan setan gondol membuat kerja........
sampai di satu tempat lalu bertanya la dia....

chief setan : " Lo amacam kerjo kamu ?
setan jr :" Kena kerja kuat boss kat sini semua orang kuat agama,
semua orang kuat sembahyang. berpuasa boss"
chief setan : "Ok so aku mau kamu kerja lagi ... mesti mau kerja keras"
setan jr :" Ok boss...

Lalu pulang la Chief setan itu ke Istana nya ........
Selepas 5 tahun datang kembali Chief setan menjenguk anak buahnya membuat kerja...

chief setan : " Joe amacam kerjo kamu ?
setan jr :" Ok boss kat sini semua ok so far so goood boss"
chief setan : "Ok so just keep it up"
setan jr :" Ok boss...

Lalu pulang la Chief setan itu ke Istana nya dengan gumbiraaaa........
Sekarang datang lagi tahun melawat maka kembali lagi Chief setan menjenguk anak buahnya membuat kerja...
Lalu amat marah Chief setan melihat para para setan sedang syok tidoooo

chief setan : " Hoi !!! ini kerja kamu ye menbuta aje.....
setan jr : " errr tak boss kami ... kami.. sebenarnya
chief setan : " apa cakap sekarang "
setan jr : "Sebenarnya mereka lebih jahat dari kita orang boss
perangai dia orang pun mengalahkan setan dah boss. Sekarang tak payah goda mereka dah boss"

Maka pulang la Chief setan itu ke Istana nya dengan lagi gumbiraaaa........
Misi Berjaya

Moral " Lu orang ada otak lu pikir la sendiri "

Aurat Wanita

Aku terima satu mail dari Yeop office mate aku yang mengandungi
beberapa keping gambar.... satu keping aku posting kan dekat sini
tujuan aku bukan untuk memalukannya tetapi sekadar memberitau apa yang salah

Apa itu Aurat ?
AURAT ialah perkara aib atau keaiban dan jika dikaitkan dengan bahagian badan manusia adalah bermaksud bahagian badan yang dianggap tidak baik dan memalukan jika didedahkan kepada umum

Aurat Bagi Wanita ?
Aurat wanita pula ialah seluruh badan bagi wanita bebas kecuali muka, dua tapak tangan di bahagian atas dan bahagian bawahnya

Hukum menutup aurat itu bagi wanita ?
Hukum aurat perempuan secara jelasnya telah dinyatakan oleh Allah Taala dalam Al-Qur'an sebagai satu perintah dan kewajipan yang harus dilaksanakan oleh hambaNya yang mukmin Adalah menjadi satu kemestian "WAJIB" bagi setiap wanita akur dengan perintah Allah untuk memakai menutup kepala mereka dan jika perlu termasuk juga mukanya . Kiranya ada di antara mereka yang ingkar dengan perintah yang sudah termaktub dalam Kitabullah, ingatlah siksaan Allah adalah amat keras buat mereka. Pelbagai dalil dan nas yang berkaitan dengan KEWAJIPAN MENUTIP AURAT bagi setiap wanita Islam yang mengaku beriman dengan Kitab Allah dan Rasulnya.

Siapa yang Bole melihat aurat wanita?
Surah An Nur ayat 31
"Dan janganlah memperlihatkan perhiasan mereka kecuali kepada suami-suami mereka, atau bapa-bapa mereka, atau bapa-bapa mentua mereka, atau anak-anak lelaki mereka, atau anak-anak lelaki suami mereka (anak tiri), atau saudara-saudara lelaki mereka, atau anak-anak saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita (rakan sejawat atau yang berkhidmat) dengan mereka, atau hamba sahaya mereka, atau orang-orang lelaki yang menjadi pengikut mereka yang tidak mempunyai syahwat (nafsu) kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum timbul berahinya apabila melihat aurat perempuan."

Antara Kesalahan kesalahan yang sering berlakuYang sebenarnya atau yang lebih afdal seperti berikut
Secara amnya wanita berpakaian begini boleh dikatakan bole mengurangkan jenayah rogol, cabul, dan pelbagai kejadian yang tidak diingini... berbanding gambar wanita diatas....

Tujuan Tuntutan Aurat
Berdasarkan dalil Al-Quran dan al-Hadith, amat jelas bahawa isu aurat bukanlah isu remeh . Ia adalah termasuk dalam katergori hukum qati’e dan usul. Ini adalah kerana, dengan terbukanya aurat, maka ia boleh mencambahkan dosa-dosa lain seperti zina, mengandung anak luar nikah, bercerai suami isteri akibat curang, membuang bayi luar nikah dll.... Syaitan juga mensasarkan dosa ‘buka aurat’ ini sebagai dosa pilihan utamanya ada disebutkan dalam Al-Quran dari firman Allah ertinya :-
Maka Syaitan membisikkan fikiran jahat kepada keduanya untuk menampakkan kepada keduanya yang tertutup dari mereka iaitu auratnya ..” Al-A’raf : 20)

Jazakallahu Khairan
hashim
16/4/08

Tuesday, April 15, 2008

Azalina pula komen isu babi

Hatta maka sekarang giliran
Menteri Pelancungan pula komen isu babi.
sekadar menaip balik kata kata Azalina Othman
" Kita binbang dengan kedatangan pelancung ke sepang, kuala langat
akan berkurangan akibat ladang ternakan....(babi) kerana pelancung sensitive"
Tak payah ulas banyak buang karen dan masa aku je.....
Tetapi sedikit Fakta untuk renungan bersama

Isu Pelancungan VS ternakan Babi


Jumlah Pelancung ke Malaysia tahun 2005 - 16 Juta
Jumlah Pelancung ke Malaysia tahun 2006 - 18 Juta
Jumlah Pelancung ke Malaysia tahun 2007 - +20 Juta

Trend Jumlah Pelancungan Meningkat

Ini pula Fakta Pengeluaran daging & ternakan Babi

Jumlah Pengeluaran daging babi tahun 2006 - 210.510.00 Tan melebihi
keperluan 197,513 tan
Jumlah nilai keluaran keseluruhan daging babi 2006 Rm 1.4 Billion (melebihi lembu & kambing)

Jumlah ternakan babi 2006 - 1.8 Juta Ekor
Saya juga pasti jumlah babi pada tahun 2007 lebih dari tahun 2006 ( Tiada fakta diperolehi utk 2007)

So dari sini boleh ditafsirkan jumlah pelancung dari tahun 2006 ke 2007 meningkat walaupun ada lebih 870 ladang babi dan 1.8 juta ekor babi. dan kenyataan Seorang menteri lantikan Bedolah juga menjurus kepada akta hasutan, yakni menghasut orang tidak melawat malaysia. Ini bole dikenakan penjara dah ni,,,,,,

Dalam hidup aku ini la pirst time aku dengar nak melawat ke sesuatu negara kena cek dulu ada atau tidak ladang ternakan ayam ke... babi ke .... lembu ke,,,,, kelakar giler ni tercabut tali pusat aku mendengarnya ...... atau

Mungkin Azalina ada plan nak masuk raja lawak kot ??


hashim15/04/08

Kemalangan Pagi Tadi





15.04.2008

Kemalangan ini diambil semasa aku datang kerja. Kejadian antara 3 buah kereta. Satu kereta Cuma mengalami geselan yang kecil sahaja. Manakala Sebuah Kereta wira areoback terjunam ke parit tepi jalan. Sebuah lagi Proton Iswara Aeroback mangsanya masih terkepit didalam kereta semasa aku melalui jalan tersebut. Kejadian berlaku di selekoh tajam di Bukit Kuang 200mtr sebelum persimpangan ke Jabatan Polis Marin.

Semoga semua mangsa yang terlibat selamat hendaknya

Insyaallah….

Gambar Proton Wira Aeroback yang terjunam ke dlm parit


Monday, April 14, 2008

Apa yang bole dilakukan dalam masa 1 minit

Adalah satu rahmat yang besar dan 1 peluang yang besar dalam setiap minit minit kehidupan kita.Dan setiap minit amatlah berharga bagi setiap muslim / muslimat.

1 Dalam 1 minit anda bole membaca 7 kali surah Al-fatihah
Dikisahkan, suatu ketika Rasulullah Saw melihat sebuah lembaran yang terbuat dari mutiara yang sangat langka, yang berada di bawah Singgasana Allah Swt. Beliau juga melihat lembaran lain yang terbuat dari zamrud. Di atas lembaran yang pertama terdapat Surah Al Fatihah, yang berisi 7 ayat. Sedangkan di atas lembaran yang kedua, Rasulullah Saw melihat seluruh isi Al Quran.Beliau lalu bertanya kepada Malaikat Jibril As, “Wahai Jibril, apa ganjaran bagi orang yang membaca Surah Pembuka itu?”. Jibril As menjawab, “Tujuh pintu neraka akan ditutup baginya dan tujuh pintu surga akan dibuka baginya”.
Bayangkan dengan 7 Kali Bacaan


2.
Dalam 1 minit anda bole membaca 20 kali surah Al-Ikhlas
Rasulullah Saw bertanya lagi, “Apa ganjaran bagi mereka yang membaca Surah Al Ikhlas?”. Jibril As menjawab “Para malaikat akan memberinya minuman dari 4 sungai yang amat nikmat, yang disebut dalam Al Quran: sungai air kristal murni, sungai susu, sungai anggur dan sungai madu”.


3. Boleh menyebut Kalimah “Laa ilaaha ill-Allah” (Tiada Tuhan melainkan Allah) Sebanyak 50 kali

4. Boleh memohon keampunan dari Allah S.W.T dgn menyebut Astaghfirulah Al-Adzim 100 Kali

5. Boleh menyebut Kalimah “Alhamdulillah ” (Bersyukur kepada Allah) sebanyak 60 kali


6.
Boleh menyebut Subhan Allah, Wa'l-hamdu Lillah, Wa ha ilah ill-Allah, Wa Allahu sebanyal 18 kali

Cuba bayangkan dengan hanya satu minit apa yang dapat kita lakukan. Mungkin semasa memandu, mungkin sebelum tidur, atau semasa duduk menunggu rakan yang belum sampai.

Sesungguh Allah sentiasa memberi petunjuk dan Hidayah Nya walaupun dalam 1 minit kita mengingati Nya,

Jazakalahu Khairan
Hashim Habeed
14.4.08

Sunday, April 13, 2008

Saturday, April 12, 2008

Tekanan Darah

Chart yang mudah difahami dan membantu untuk anda terus sihat dan cergas

Harga Dah Naik Bang.....

Mengeluh aku semalam bila ke Kedai untuk membeli keperluan dapur bulan ni.
Biasanya berbelanjaan barangan dapur yang sekitar rm 280 sebulan telah naik kepada Rm 350.
"Apa yang naik ???" " semua barang naik bang... biasala lepas pilihanraya" kata tokey sambil tersengih....
Sebelum Mee dikabarkan naik harga kedai kedai lebih advance menaikankan harga
sebelum announcement... Biasa aku beli 0.60 sen sekarang dah naik 0.90 kenaikan 0.30
Kenaikan sebanyak 50%. Begitu juga dengan gandum yang dikatakan dijual dengan harga
Rm 1.35 semasa poster pilihanraya aku terpaksa beli dengan harga rm 2.15. Nak boikot
tak boleh dah anak aku suka sangat makan roti canai....
Beras pun dah naik dah tak payah tunggu kerajaan inform mereka dah awal awal lagi naikkan harga beras. sekitar rm 2.00 perbag bagi paket 10kg.. bole tahan.....

Apa yang aku agak bimbang ialah adakah mungkin Menteri KHEPDN Shahril Samad akan buat statement mendown grade barangan seperti mee, gandum atau beras bagi kegunaan orang yang berpendapatan rendah. seperti minyak petrol untuk orang pendapatan rendah guna kereta proton pakai lah Ron grade murah punya.... Yang dato pakai BMW tu pakai la Grade Mahal Punya.

Kepada Dato Shahril cakap pakai otak sikit la dato, Cukai Pendapatan, Tol, lain2 semua kita bayor sama je tau. Pendapatan rendah ke tinggi ke apa yang kita kena kita bayor. So apa pulak main beza beza kan pulak.

Thursday, April 10, 2008

Pak Lah Buat Lawak Lagi

Mendengar berita Tibi tree tadi aku terperanjat saya sekejap apabila kenyataan Dedolah bahawa
setiap orang yang bukan islam yang nak masuk agama Islam kena mintak inform Mak Bapak
mereka dahulu. seolah olah mintak izin kot ?? So mak bapak sapa yang setuju ??
Kalau ada pun mungkin tak sampai 5% yang setuju.... Ramai jugak yang dah masuk islam tanpa mengetahuan Mak Bapak dia orang.... Ini bagi mereka untuk tidak menbuat family mereka menjadi kecoh dan Ramai yang mengatakan mereka akan memberi tahu family mereka bila sampai masanya.

Dalam soal ini adakah Pak Lah telah memikirkan impaknya bila ianya dilaksanakan ? atau
Adakah ini nya sekadar menjaga sikeluarga bukan islam sahaja atau desakan mereka untuk mengurangkan kaum mereka memeluk islam ?

Sekarang Kita dalam menghadapi masalah Orang Islam yang keluar agama islam @ Murtad Yang ini belum pula dibuat apa apa kot kot pasal orang bukan islam nak masuk islam yang ditekan kan...

Saya yang sekadar yang kurang arif nak tanya sikit.,
perkara2 perkaitan dengan agama ada dalam perlembagaan malaysia dan sekiranya ianya perlu diubah bukankan ianya perlu menjalani proses membentangkankan dalam Parlimen ??
atau bukan kan perkara perkara berkaitan dengan agama islam perlu mendapat persetujuan Yang dipertuan Agong sebagai Ketua Agama ??

Saya Merasakan Paklah cuba mengalihkan kepanasan bontotnya dengan idea2 yang separa lawak cam ni... Teruskan usaha mu untuk terus memerintah.

Calon Lompat Parti ??

Rundingan PKR dengan ahli-ahli parlimen BN "berjalan lancar" dan perkembangan lompat parti itu akan diumumkan "bila tiba masanya", kata seorang pemimpin kanan.
"Mereka menunjukkan respon yang positif," kata naib presiden parti pembangkang itu, Azmin Ali. "Kita tidak menawarkan wang kepada ahli parlimen tersebut. Tetapi perjuangan untuk membela rakyat dan negara." PKR juga akan menfailkan petisyen pilihanraya berhubung dakwaan "penyelewengan SPR" ketika pilihanraya umum baru-baru ini.

Ia juga mengumumkan sambutan kembalinya penasihat parti itu Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam arena politik selepas larangan bergiat aktif selama lima tahun.
Perhimpunan itu akan diadakan di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru di ibu negara pada Isnin depan.

'Black 14, atau pernah disebut 'Gelita 14', disambut setiap tahun sebelum ini bersempena tarikh Anwar dijatuhkan hukuman bagi kes pertama pada 1999.
Sambutan ini pada tahun-tahun awal 2000-an biasanya bersifat demonstrasi besar-besaran di Kuala Lumpur anjuran aktivis Gerakan Reformasi dan penyokong PKR.
Perhimpunan "Menghitung Masa dari Black 14 ke Arah Kemenangan Rakyat" kali ini berbeza, menurut seorang ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) PKR Badrul Hisham Shaharin.

- Muda Mohd Noor, Malaysiakini

Video Klip

----------------------------------------------------------------------

Hu Hu Hu Pak Lah dah tidak boleh tido malam dah.....


EXCO TERENGGANU AKHIRNYA ANGKAT SUMPAH


Setelah sekian lamanya akhirnya kemelut pentadbiran Negeri Terengganu
melengkapkan episod haru-birunya setelah 10 ahli dewan undangan negeri mengangkat
sumpah sebagai Exco dihadapan Pemangku Sutan Terengganu, Tengku Muhammad Sultan Ismail

Seperti dijangkakan "Geng Natang" juga tiada dalam senarai dalam jawatan exco.
menurut laporan akhbar Pok Derih Jusoh dilaporkan menolak jawatan Exco....
Apa bangang sangat orang paper ni .. takkan pula si Derih ni nak kerja bawah orang
lebih lebih lagi Mat Said ni.... Malu Besarla Beb....

Walaubagaimana pun jawatan jawatan exco belum diputuskan...
Muka Baru
1. Ahmad Razif Abdul Rahman - Seberang Takir
2. Yahya Khatib Mohamad - Pengkalan Berangan
3. Ashaari Idris - Langkap
4. Datuk Zaabar Mohd Adib - Rantau Abang
5. Khazan Che Mat - Batu Rakit
6. Rozi Mamat - Telemong
7. Dr Abd Rahman Mokhtar - Kuala Besut
Muka Lama
8. Mohd Awang Terror - Chukai ( Tempat Aku )
9. Datuk Abd Rahin Md Said - Telok Pasu
10. Toh Chin Yaw - Bandar

Sedikit terkilan dengan kenyataan Mat Said bahawa pembaziran wang rakyat akan
diteruskan sebagai mana dasar kerajaan "Natang" sebelum ini dan
malah ianya dalam bentuk yang lebih besar lagi

Kedengaran ramai jugak kontraktor yang sedang bergumbira kerana
kemenangan BN ini membuka balik periuk nasik mereka
Ini kerena semua project "baik punya" sudah on dah balik...
dan apa yang mereka "labur" semasa PRU12 sudah hampir menerima
"dividen dan bonusnya"

Semoga Allah membuka pintu hati mereka agar kepimpinan ini lebih
rahmat dari yang sebelumnya Amin....
Wassalam

Punca Anak Derhaka

APA PUNCA ANAK DERHAKA

Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya... .. bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... . itu salah...

"Jika dia bijak dan menang dalam sebarang pertandingan sekolah, ucapkan tahniah. Tidak salah kita cium atau peluk mereka sebagai tanda penghargaan. Kala umur mereka 14 hingga 21 tahun jadikan kawan . Tetapi selalunya usia beginilah ibu bapa mula merenggangkan hubungan dan ini menyebabkan anak derhaka".Yang penting anak-anak harus dilatih sembahyang jemaah bersama, latih cium tangan dan peluk penuh kasih dan sayang, maka mereka tidak akan tergamak menderhaka . "Saya pernah tinjau, anak-anak yang lari daripada rumah, berpunca daripada rasa bosan. Belum sempat letak beg sekolah, ibu dah suruh macam-macam. Si anak rasa tertekan dan menyampah dengan persekitaran dan rumahnya. Boleh disuruh tetapi berikan hak mereka di rumah. Yang penting dia balik ke rumah suka, dan pergi sekolah pun seronok. "Mungkin ibu bapa punya alasan tidak rapat dengan anak-anak kerana sibuk.
Kita boleh cuba cara lain, balik di tengah malam, anak-anak sudah tidur, pergi bilik dan cium dahinya. Hubungan rohani tetap subur, walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup." Jangan kita tunjuk sikap kita yang panas baran, pemarah dan ada kuasa veto kepada mereka, jangan suka mengherdik mereka dengan perkataan "bodoh, kurang ajar, sumpah seranah dan sebagainya yang merupakan doa kepada mereka". inilah yang menyebabkan mereka derhaka kepada kita...

DOA ANAK-ANAK TERMAKBUL
Lazim orang tua, pantang anak menegur walaupun tahu mereka bersalah. Jangan rasa tercabar kerana pesan orang tua-tua, bisa ular tidak hilang walau menyusur di bawah akar. Sayyidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima. Begitu juga dengan Rasulullah, kalau berjumpa anak-anak kecil, Baginda cukup hormat dan sayang sebab anak-anak tidak berdosa. Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai, sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak. Kalau menegur pun dengan ekor mata dan herdikan. Si anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, bila jumpa kawan baik tidak mengapa, tetapi jumpa yang samseng, ia sudah tentu membawa padah.

BERTAUBAT SEBELUM MELARAT
Jika Tuhan menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat. Tetapi apa caranya jika orang tua telah meninggal sedangkan sewaktu hidupnya kita derhaka dan melawan mereka? Bila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah kita dan bacakan ayat-ayat suci untuknya. Jumpa semula kawan-kawan baik ibu atau jiran-jiran yang masih hidup dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu redha dan Allah ampunkan dosa.

Allah maha pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup tidak tenteram atau bala turun. Cuba kita perhatikan kemalangan yang berlaku setiap hari. Misalnya tayar kereta pecah, jangan lihat dengan mata kasar, selidik apa salah yang telah kita buat hari ini. Pertama bagaimana hubungan kita dengan Tuhan, jika semuanya baik, turun ke peringkat kedua, bagaimana pula hubungan dengan ibu? "Pastikan hubungan dengannya sentiasa harmoni dan lancar. Tidak rugi menjalinkan hubungan yang baik kerana hayat mereka bukanlah terlalu panjang untuk bersama kita."

HUBUNGAN DENGAN BAPA
Lazim ibu yang dilebihkan, sedangkan bapa menjeruk perasaan kerana tidak dipedulikan anak-anak. "Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, nabi suruh utamakan
ibu dahulu.. Tiga kali ibu barulah sekali kepada bapa." Bagaimanapun sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biar sama agar kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan di depanmereka. Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka tetapi kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua."

USAH DERHAKA KEPADA MENTUA
Mentua mesti dimuliakan seperti kita menghormati orang tua sendiri. Kalau mereka kecil hati, samalah seperti tersinggungnya hati emak. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkannya juga? "Saya tahu, ada
menantu kecil hati dan pendam perasaan terhadap mentua yang terlalu ambil berat tentang anaknya. Bersabarlah dan jalin hubungan baik kerana taraf mereka sama seperti ibu bapa kandung," jelasnya.

Kewajipan anak lelaki, pertama kepada Allah, kedua rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri. Isteri kena faham, kalau dia sayang dan melebihkan ibu bapa, itu memang wajar. "Sebaliknya anak perempuan, yang pertama Allah, kedua rasul dan ketiga suami.. Jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan
ayahnya. "Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu. Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail. Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di
rumah isterinya pun tidak kenal dengan mentuanya. Menantu berkasar menyebabkan Nabi Ibrahim kecil hati. Dan sebelum balik dia berpesan kepada menantunya suruh suaminya tukar alang rumah kepada yang baru. Bila Nabi Ismail balik, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki tersebut menyampaikan pesan. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya. Nabi Ismail insaf di sebalik simbol kata-kata ayahnya, bahawa isterinya bukan daripada kalangan wanita yang berakhlak, lalu diceraikan. Nabi Ismali berkahwin kali kedua dan bapanya masih tidak mengenali menantu. Sekali lagi Nabi Ibrahim melawat dan menantunya melayan dengan bersopan santun walaupun tidak kenal siapa NabiIbrahim. Nabi Ibrahim tertarik hati dan sebelum balik berpesan lagi, katakan alang rumah anaknya sudah cukup baik dan jangan ditukar kepada yang lain.

Ada sebanyak 501 tips yang diberikan oleh penulis iaitu Robert D. Ramsey untuk mempertingkatkan potensi anak-anak anda dan seterusnya menempatkan anak-anak anda dikalangan winners. Tips ini menurut penulis jika diamalkan mampu menjadikan anak-anak. Kita sebagai winners. Penulis berpendapat apa yang membezakan antara winners dan losers
Adalah mudah iaitu:-

Winners percayakan diri mereka dan boleh membayangkan diri Mereka dikalangan orang yang berjaya sementara losers merasakan diri Mereka tidak boleh.Tips;

1.Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri.. (Dalam Islam sendiri nama panggilan
yang baik adalah digalakkan).

2.Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

3.Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

4.Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

5.Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan , mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

6.Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

7.Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

8.Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

9.Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya .

10.Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya.

11.Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya..
Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah.
Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg
dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

13.Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka..

15.. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16.Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

17.Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

18.Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri..

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda.

Norimah md sidek

Wednesday, April 9, 2008

Pegangan Hidup kita

Hanya 29 patah perkataan seorang muslim perlu dalam kehidupan
Patah patah perkataan kita kaitkan antara satu sama lain untuk menjadikan
Kehidupan kita lebih bermakna.

Alif, “Allah”, tiada tuhan disembah kecuali yang satu
Ba ”Bismillah”, dengan nama Allah dalam setiap permulaan
Ta, “Tilawah”, Bacaan Al Quran
Tha, “Thawab” hanya kurnian dari Allah.
Jeem , “Jamaah” Berganding Bahu antara satu sama lain
Ha ”Haram” larangannya.
Kha, “Khutbah” dengarlah dengan teliti,
Dal, “doa” memohon hanya kepadaNya semasa susah & senang.
Dhal, dzikir Berbanyak banyak kepadaNya
Ra, “rukuk” kepada mu kami sembah
Zha, “zakat” Memberi kepada yang memerlukannya
Sim, “sejadah” tanda penghormatan.

Sheen, “Syukur”, atas pemberianNya
Sadth, for “salat” Amalan harian kita untuk Nya
Daad, “duha” Waktu matahari mula naik
Ta, “tawaf” mengelingi Kaabah.
Zha, “Zuhur” antara antara waktu sembahayang .
Ain, “Aidil Fitri & Aidil Adha ” kemenangan dalam islam.
Ghain, “ghusl” kebersihan rohani .

Fa, Fatwa . undang undang agama.
Qaf, “Quran”, Kitab Suci

Kaf, “Kaabah”, Kota suci Mekah Almukkaramah,

Laam, “Labbayik” Pangillan Nya.
Meem, is for “Masjid” Tempat ibadatnya
Nun, “noor” cahayaNya
Wow, “wahid”, Hanya yang satu
Ha, “Halal”, kebenarannya
Hamzah "Hamzah R.A" Bapa Saudara & Panglima Islam

Dan Ya, “Yasin” hati dan Jantung dalam Al Quran.

Ingatlah 29 ayat diatas
Selami pula kehidupan harian Tuan Guru
Humble and simple leader
Part 1

Part 2

Part 3

Part 4

Part 5

Part 6


--------------------------------------------------------------------------
Kepada semua pemimpin sedarlah bahawa memimpin adalah satu amanah dan
tanggungjawab yang berat diamanahkan kepada kamu maka jalankan ianya dengan
rasa tanggungjawab bukan untuk memenuhkan account bank atau saku.


Dari Abu Zar Al Ghifari R.A sesugguhnya nabi S.A.W menasihati berkaitan dengan masalah kepimpinan sesungguhnya kepimpinan itu adalah satu amanah dan pada hari kiamat ia merupakan satu penghinaan dan penyesalan melainkan pemimpin yang melaksanakannya dengan penuh tanggungjawab dan melaksanakan tugas yang tertanggung diatas bahunya

Jazakallahu Khairan

Tekan

Tekan

Loading...